Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
w Nakle nad Notecią

W związku z gwałtownym wzrostem występowania w Niemczech zachorowań wywołanych niebezpieczną dla zdrowia toksyną wytwarzaną przez jeden ze szczepów Escherichia  coli, przypominam o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania oraz spożywania żywności – w szczególności świeżych owoców i warzyw , które będą podawane na surowo. Przed poddaniem  warzyw myciu, należy je namoczyć, a następnie każdą ich część dokładnie i wielokrotnie umyć.

Pałeczka okrężnicy (E.coli) jest powszechnie występującą bakterią, ale tylko niektóre jej szczepy mogą produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi.

Pierwszymi objawami zakażenia są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się  zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń  krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu. Zespół hemolityczno-mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe.

Zakażenie przenosi się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (w środowisku domowym lub przedszkolnym) w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Szczegółowe informacje dotyczące zasad postępowania z żywnością zawiera wydana przez Światową Organizację Zachorowań (WHO) ulotka informacyjna „Pięć kroków do bezpiecznej żywności”.

                                                                                            Marzenna Wojciechowska
                                                                               Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
                                                                                                    w Nakle n. Not.

 

Przydatne linki